08 november 2017

Een pop voor Lisa

Mensen met dementie kampen met een hevige innerlijke onrust. Ze hebben behoefte aan houvast, geborgenheid en troost. In woonzorgcentrum Oosterzonne in Zutendaal hebben ze er iets op gevonden om mensen met dementie een comfortabel, warm en veilig gevoel te geven. Ze kochten twee speciale poppen, en Lisa is er helemaal weg van. Hoe dat komt vragen we aan Martine Leijskens, verantwoordelijke animatie in Oosterzonne. 

Vanwaar het idee van de poppen, Martine?

Martine Leijskens: "Mensen met dementie  hebben niet alleen veel behoefte aan contact, maar zijn ook vaak bezorgd om hun kinderen, ook al zijn die al lang volwassen en zelfstandig. Daardoor zijn ze onrustig. Dat bracht ons op het idee om poppen aan te kopen. We hebben er twee gekocht en al snel gezien dat bepaalde bewoners zich daar erg toe aangetrokken voelen."

Omdat ze voor die poppen willen zorgen?

Martine Leijskens: "Ja, ineens hebben ze een doel: bezig zijn met die pop, ervoor zorgen. Het is mooi om te zien hoe zo'n pop de aandacht van die bewoner trekt en vreugde schenkt. Of troost biedt. Lisa, een dame die nooit kinderen heeft kunnen krijgen en zich nog maar heel moeilijk kon uiten, bloeit helemaal open als ze haar pop heeft. Het is heel ontroerend om haar met die pop te zien spelen. Lisa heeft een heel zachte pop, die lief naar je lacht. Ze is er voortdurend mee bezig."

Welke veranderingen brengt dat dan teweeg?

Martine Leijskens: "Lisa is actiever, ze vertelt veel meer en ze mist haar nicht niet als die eens een keer niet langskomt. Onlangs moest ze naar het ziekenhuis, omdat het niet goed met haar ging. Toen ze weer thuis kwam gaven we de pop in haar handen en je zag ze zo openbloeien! Echt fantastisch."

Zijn die poppen speciaal voor dat doel gemaakt?

Martine Leijskens: "Ja, het zijn zogenaamde 'empathy dolls': ze zijn bedoeld om gevoelens los te maken en te beantwoorden. Ze worden vooral gebruikt op scholen, in ziekenhuizen en in woonzorgcentra. Ze dragen echt bij tot een verbetering van de levenskwaliteit. Dat zien wij hier heel duidelijk."

Waarin verschillen ze van gewone speelgoedpoppen?

Martine Leijskens: "De ontwerpster, Britt-Marie Egedius Jakobsson, heeft een achtergrond als lerares en gezinstherapeut. Zij heeft er echte knuffelpoppen van gemaakt, met een hoge 'aaibaarheidsfactor'. De poppen zien er heel lief en schattig uit en zijn gemaakt van zachte materialen, die heel prettig aanvoelen. Ze zijn 'zwaar' bij de billen, waardoor het voelt alsof je een echte baby in je armen hebt. De poppen maken ook oogcontact. Als je ze op je linkerarm houdt, zoals je dat met een baby doet, lijkt de pop je aan te kijken. Dat werkt uitnodigend. Daardoor wil je voor de pop zorgen. Het is een geweldig concept. We zijn heel blij dat we die poppen gekocht hebben en dat onze mensen er zo goed op reageren."