19 februari 2018

Coham investeert in geluksmomenten – De Tovertafel

Technologie in de zorg? De Tovertafel is er een fantastisch voorbeeld van. Met De Tovertafel heeft woonzorgcentrum Coham (Ham) er een extra tool bij om bewoners met dementie uit te dagen, te stimuleren, te laten bewegen. Meer nog: alle bewoners zijn gefascineerd en willen rond de tafel. Met de glimlach.

De Tovertafel? Dat moet u zien. Vanaf dag 1 is ze een succes. Nieuwe bezems keren goed? Speelt wellicht mee. Maar De Tovertafel zit gewoon knap in elkaar. Visjes vangen, herfstbladeren samenvegen, een strandbal vangen en doorspelen, ... Kleurrijk, interactief (de spellen reageren op de arm- en handbewegingen), verrassend. Het klinkt simpel maar hier zit een knap staaltje techniek achter.

De interactieve spellen doorbreken apathie door zowel fysieke als cognitieve activiteit te stimuleren en sociale interactie uit te lokken. Goed doordacht op basis van wetenschappelijk onderzoek naar hoe mensen met dementie denken en reageren.

Een schot in de roos

Natalie Van Meirvenne (Directeur Coham): “De Tovertafel is een echte aantrekkingspool in ons woonzorgcentrum. Voor iedereen. En familieleden vinden het fijn dat er voor ma of pa een bijkomende activiteit is.”

“Ook het zorgteam is zeer gemotiveerd om met deze innovatieve tool te werken. Ze zien dat het werkt: apathie verdwijnt, de alertheid verhoogt tijdens het spel, er wordt bewogen, de oog-handcoördinatie verbetert en er ontstaat interactie tussen de spelers. Ideaal om met enkele mensen of zelfs een individuele bewoner te werken.”

De resultaten?

“Bewoners zijn gemotiveerd om aan De Tovertafel te spelen. Ik krijg feedback dat bewoners met wie zorgverleners zeer moeilijk contact kunnen maken plots wel reageren op de bewegende beelden. En een bewoonster waarvan we dachten dat ze haar linkerarm niet meer kon gebruiken, begon die terug te bewegen aan De Tovertafel. Kleine stapjes? Ja. Maar voor ons en voor de bewoner zijn die ontzettend veel waard.”

De Tovertafel verveelt nooit. Oorspronkelijk ontwikkeld voor personen met dementie, maken ook alle andere bewoners graag van De Tovertafel gebruik. Gezond? Dementerend? Een mentale beperking? Aan De Tovertafel verdwijnen grenzen en speelt iedereen met iedereen.

Hoe we bij Coham geluksmomenten creëren? Dag na dag?

Bel 013 67 14 96 en maak een afspraak.